keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Himalajan suola - le Comptoir de Mathilde

Ala-aste ikäisestä asti olen harrastanut ruuan laittoa sekä leipomista. Olen tykännyt seurata ruuan laittoon liittyviä tv-ohjelmia ja rakastanut herkuttelua sekä hyvää ruokaa. Le Comptoir de Mathilden herkkujen parissa työskennellessäni olen joutunut paneutumaan kokkailun ja ruuan saloihin pintaa syvemmälle. Miten onkaan jotkut asiat yllättäneet ja olenkin hetkittäin  toivonut, että olisin perehtynyt asioihin tarkemmin jo aiemmin.



Yksi näistä yllätyksellisistä asioista on niinkin perinteinen kokkaamisen perusaine kuin suola tai ehkä lähemmin tarkasteltuna nimenomaan Himalajan-suola. Olen ollut tietoinen, että tämä kyseinen suola on puhdasta luonnon suolaa, jota saadaan Himalajan vuoristosta. En ole kuitenkaan tiennyt sitä sanottavan maailman puhtaimmaksi suolaksi, koska se on syntynyt miljoonia vuosia sitten niin sanotusta alkumerestä sen jäädessä puristuksiin mannerlaattojen väliin. Siellä se on Himalajan vuorten kätköissä säilynyt puhtaana kaikelta saasteelta.


En myöskään tiennyt sen sisältävän 84 alkuainetta ja mineraalia, kuten esimerkiksi rautaa, magnesiumia, kalsiumia ja kaliumia. Teollisesta suolasta nämä ovat hävinneet valmistusprosessin myötä. Toisin kuin teollisesti valmistettu suola, on Himalajan suolan kide sellaisessa muodossa, että se pystyy imeytymään paremmin elimistöömme.


Olen lukenut paljon kirjoituksia Himalajan suolan terveys vaikutuksista, sekä puolesta että vastaan. Itse en usko, että ainoastaan Himalajan suolan käyttö vahvistaa luitamme tai hidastaa ikääntymisen merkkejä. Enkä todellakaan kuvittele, että tarvittava määrä alkuaineita ja mineraaleja saataisiin pelkästään Himalajan suolaan siirtymällä. Uskon kuitenkin lukemani perusteella sen ehkäisevän lihaskramppeja ja suonenvetoja sekä vaikuttamaan joiltain osin unenlaadun parantamiseen ja yleisen energiatason ylläpitämiseen sekä vastustuskyvyn lisäämiseen. Tarpeeksi viisas en ole kommentoidakseni väitteitä Himalajan suolan vaikutuksista ph-tasapainon säätelyssä, verenpaineen säätelyssä jne.


Itse olen siirtynyt käyttämään Himalajan suolaa joka päiväsessä ruuan laitossa, osittain lukemani perusteella ja osittain sen pehmeän maun takia, vaikka uskonkin osaan lukemastani en kuitenkaan juo sitä teelusikallista veteen sekoitettuna joka aamu, kuten useat tuntuvat tekevän. Olen vain yksinkertaisesti korvannut teollisesti valmistetun suolan Himalajan suolalla ja uskon sen olevan huomattavasti terveellisempi vaihto-ehto perheessämme, jossa tykätään leivänkin päällä olevat tomaatit ja kurkut maustaa suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti